[...] wieczornych. Przy prawidłowej częstotliwości odżywiania, pod koniec dnia, zarówno mięśnie jak i wątroba zostają nasycone odpowiednią ilością glikogenu, w efekcie czego nadmiar spożytej glukozy może zostać wykorzystany m.in. na potrzeby syntezy tłuszczu zapasowego. To samo dotyczy spożywania nadmiernej ilości węglowodanów w jednym posiłku, [...]
[...] wynosi 1.0-1.4 g/kg masy ciała dziennie. - sportowcy dyscyplin wytrzymałościowo-siłowych ~ wynosi 1.2-1.8 g/kg masy ciała dziennie. na porcje warto przyjmowac 15-40 g ( nadmiar poczujesz w postaci gazów moge poszpanowac i powiedziec ze po łacinie - flatus Tluszcze pełnią rolę substratu energet. są mniej wydajne pod wzgl zużycia tlenu niż [...]
[...] dla organizmu i jesli nie przesadza sie z carbo to tluszcze nie maja szans zaistnienia jako patogeny ... ta ksamo jest z cholesterolem - staje sie problemem w wypadku nadmiaru carbo w diecie a takze pojawianiu sie ognisk zapalnych w organizmie (nie mowie o osobach zjadajacych po kilka hamburgerów dziennie bo takie to zawsze beda mialy [...]
[...] tu jeest reszta , dobry artukul trzeba przyznac, duzo sie dowiedzialem http://www.animalpak.pl/forum/viewtopic.php?p=334966&sid=baa9a61123dc7d765b8594724a5ac903 Co więcej, nadmiar spożywanych węglowodanów, który nie przemienił się w glikogen, jest spalany, a nie – przetwarzany w tłuszczowce. Większość przyrostu tłuszczu w organizmie w tym [...]
[...] i morsów jest ci ogolnie znany, że tłuszcz w ciele (pod postacia tkanki podskornej) może sie odkladac w wyniku ZBYT duzej podazy białka w stosunku do zapotrzebowania, a ten nadmiar jest w następnej kolejności przetwarzany na węglowodany, a te --> na tłuszcz. Założyłam tym samym, że skoro podajesz mi przyklad akurat TEGO gatunku zwierzątek, to [...]
[...] organizmowi niezbędnych witamin oraz minerałów których kulturysta potrzebuje dwukrotnie więcej niż przeciętny człowiek. Jedynymi warzywami których powinniśmy unikać w nadmiarze są: kukurydza konserwowa: b/t/w - 2.9/1.2/19.7 daje to 102kcal (podobnie z kukurydzą z kolby) Soja, kiełki: b/t/w - 13.1/6.7/7 daje to 141 kcal Suche nasiona [...]
[...] jej zawartość w mleku nie jest wielka. Przeglądając natomiast Twoją dietę jest wiele innych błędów jak np. nieodpowiedni stosunek kwasów o3;o6, niedobór tłuszczy roślinnych, nadmiar oczyszczonych węglowodanów, niedobór produktów alkalizujących, zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa. Zwróć uwagę na jakość produktów spożywczych, na odpowiednie [...]
[...] nie ma co opisywać bo to ideał ;D . Co za tym idzie dla jednego dieta z wysoką zawartością węgli będzie odpowiednia, a dla drugiego wręcz przeciwnie ale za to dla jednego nadmiar białka i tłuszczy będzie odpowiedni, a dla drugiego niekoniecznie. Oczywiście to tylko przykłady z lekko przymrużonym okiem ale mniej więcej w ten sposób chciałem [...]
[...] niż przy spożywaniu węglowodanów ( które notabene i tak są rozkaładane na cukry proste i dopiero w tej postaci przerabiane na glikogen, który jest spalany w komórkach a nadmiar niestety odkłada się pod skórą ;(( ). A co płynie z wydajniejszej gospodarki tlenowej? Ano superowa gospodarka azotowa - czyli przyswajanie i obieg białek [...]
[...] Ze wzrostem spożycia węglowodanów rośnie tempo ich utleniania, a także intensywność odkładania glikogenu. Gdy potrzeby energetyczne organizmu zostaną zaspokojone, nadmiar węglowodanów wykorzystywany jest do syntezy triglicerydów odkładanych w tkance tłuszczowej. Przemiana ta odgrywa szczególną rolę w warunkach odżywiania dietą [...]
[...] brązowego, chociaż tak naprawdę indeks glikemiczny odgrywa mniejsza rolę, za to kluczowy jest ładunek glikemiczny. Jesli zjesz po treningu 2 torby brązowego ryżu to i tak nadmiar węglowodanów zostanie zmagazynowany w postacji tkanki tłuszczowej i efekt będzie znacznie gorszy niz po 50 g ryżu białego. Także oprócz tego co jesz ma jeszcze [...]
[...] tego hormonu we krwi nagle wzrasta, komórki na jego obecność stają się mało wrażliwe i jakby nie dostrzegają jego obecności. Wskazuje to na fakt, że dawka preparatu podana w nadmiarze nie wywołuje oczekiwanych reakcji, a jedynie może przysparzać prolemy zdrowotne. A jest ich naprawdę wiele. Nieodpowiednio użyty hormon wzrostu powoduje potworne [...]
Witam serdecznie co do wapnia zapoznajcie się ze zdaniem wybitnego biologa prof. M. Tombaka : "Wapń, który jest tak niezbędny dla naszego organizmu występuje w dwóch postaciach - organicznej i nieorganicznej. Organiczny wapń - to jedyna postać wapnia, która rozpuszcza się w wodzie. Dostając się wraz z krwią do wątroby, jest całkowicie przez [...]
[...] funkcjonowania ludzkiego organizmu substancje takie jak np. tlen, czy witaminy i dostarczyć je do komórek organizmu a z drugiej „zabrać” i usunąć z niego nadmiar szkodliwych substancji (takich jak jony metali ciężkich). Z punktu widzenia sportowca proces ten niesie za sobą bardzo istotne korzyści. Po pierwsze nadmiar [...]
[...] dla komórek i tkanek. Z białkiem to jest tak: jeśli go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - też bardzo niedobrze. Naturalnie odnosi się to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje on sobie z nimi radę. Ale, gdy przez długi czas w ustroju brakuje białka, to zostaje [...]
[...] kostnej. O prawidłowym rozwoju kości świadczy obecność tej witaminy w tzw. osteoblastach, czyli komórkach produkujących substancję międzykomórkową tkanki kostnej. Niedobór i nadmiar Najbardziej znanym skutkiem niedoboru witaminy B12 jest oczywiście niedokrwistość. Wynika nie tylko z niedostatecznego dostarczania tej witaminy w pożywieniu, ale - [...]
39. Japońska dieta zdrowsza od amerykańskiej Japońscy naukowcy potwierdzili, że niskotłuszczowa, bogata w ryby tradycyjna japońska dieta jest dużo zdrowsza, niż menu przeciętnego Amerykanina - podano na konferencji dietetyków w japońskim mieście Shizuoka. Badacze z ułożyli dwa jadłospisy - japoński i amerykański, każdy złożony z 21 typowych dań. [...]
[...] energii przez okres trawienia. Natomiast odwrotnie jest z cukrami prostymi są one wchłaniane bardzo szybko przez co ilość cukru w naszej krwi raptownie wzrasta i mamy go w nadmiarze a nadmiar jest po prostu odkładany jako tkanka tłuszczowa, dlatego cukry proste przydatne nam będą jedynie podczas treningu i zaraz po nim w celu uzupełnienia [...]
[...] się na utratę masy mięśniowej, czy też zahamowanie jej przyrostu. Ten niepokój jest jednak bezpodstawny, gdyż rzadko jesteśmy narażeni na niedobór białka, co więcej - nadmiar białka w diecie może okazać się zarówno bezużyteczny, jak i szkodliwy. Ile białka tak naprawdę potrzebujemy? Białko ulega w naszym organizmie ciągłej wymianie (jest [...]
[...] tłuszcz? I tu dochodzimy do ciekawego wniosku - IG i śmieciowe jedzenie jest mniej "groźne" (moim zdaniem) na redukcji niż masie! Dlaczego? To proste - Przy długotrwałym nadmiarze kalorii, każdy większy wzrost glukozy we krwi będzie odkładany w postaci tłuszczu, którego tak przecież nie lubimy. Podczas redukcji sytuacja jest odwrotna - [...]